بانک جهانی در اکتبر سال ۲۰۱۴ به ارائه گزارشی پیرامون وضعیت جریان ارسال وجه مهاجران در جهان پرداخته است. به استناد آمار سازمان ملل، بیش از ۲۳۰ میلیون نفر در کشوری غیر از کشور محل تولدشان زندگی می کنند، و بالای ۷۰۰ میلیون نفر در درون کشورهای خود دست به مهاجرت زده اند. در دهه ی پیش رو عوامل جمعیتی، جهانی شدن و تغییرات آب و هوایی موجبات افزایش روند مهاجرت های بین الملل و داخلی را فراهم خواهد کرد.
این گزارش عنوان میدارد که پدیده مهاجرت بین الملل، درآمد جهانی را افزایش خواهد داد. بر این اساس، افزایش صدور مجوز برای مهاجرت نیروی کار به کشورهای توسعه یافته و ثروتمند، موجب افزایش بهرهوری و در ادامه افزایش تولید و درآمد کشورهای کمتر توسعه یافته خواهد شد. به نظر میرسد مهمترین عامل افزایش درآمدهای ناشی از مهاجرت، پدیده «جریان ارسال وجه» باشد که در جهت عکس جریان مهاجران کار پدید می آید.
در ادامه به برخی از نتایج مثبت جریان ارسال وجه از کشورهای پیشرفته به کشورهای درحال توسعه اشاره شده است، نتایج مثبتی از جمله کاهش سطح و شدت فقر، انباشت بالاتر سرمایه انسانی، افزایش سرمایه گذاری ها در حوزه آموزش و سلامت، دسترسی بهتر به فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهبود دسترسی به خدمات مالی رسمی، افزایش سرمایه گذاری در حوزه کسب و کارهای کوچک، افزایش کارآفرینی، آمادگی بالاتر به جهت مقابله با خطرات ناگهانی مانند خشکسالی، زلزله، گردباد و بالاخره کاهش کار کودکان را در پی خواهد داشت.
از کشورهای مهم دریافت کننده وجوه ارسالی در سال ۲۰۱۳ می توان به هند(با جذب ۷۱ میلیون دلار)، چین(۶۴ میلیون دلار)، فیلیپین(۲۸ میلیون دلار) و مکزیک(۲۴ میلیون دلار) اشاره کرد. نیجریه، مصر، بنگلادش، پاکستان، ویتنام و اوکراین از دیگر دریافت کنندگان مهم به شمار می روند. البته اگر به این آمارها به نسبت GDP کشورها بنگریم، جریان ارسال وجه در کشورهای با درآمد پایینتر، بیشتر به چشم می آیند؛ مهمترین کشورها بر این مبنا عبارتند از: تاجیکستان(۴۲ درصد GDP آن کشور)، جمهوری قرقیزستان(۳۲٪)، نپال(۲۹٪) و مولداوی (۲۵٪) و ساموا و لسوتو(۲۴٪).
در این سالها تلاش بر کاهش یافتن هزینه های جریان ارسال وجه بوده است، اما همچنان این ارقام بالاست، علی الخصوص در آفریقا و ملیتهایی که این پول نقشی حیاتی در معاش آنان ایفا می کند.
رقم جهانی هزینه ارسال وجه مهاجران به طور میانگین ۸.۴٪ است. کاهش این رقم به ۵٪ می تواند حدود ۱۴ میلیارد دلار برای مهاجران جهان صرفه جویی به همراه داشته باشد.
جریان ارسال وجه به کشورهای درحال توسعه در سال ۲۰۱۴ به رقم ۴۳۵ میلیارد دلار رسیده است و افزایش ۵درصدی را نسبت به سال ۲۰۱۳ نشان می دهد. بعلاوه بنا بر پیش بینی ها در سال ۲۰۱۵ با ۴.۴ درصد افزایش به ۴۵۴ میلیارد دلار خواهد رسید. در ۲۰۱۳ جریان ارسال وجه جهانی، سه برابر بالاتر از کمکهای توسعه ای رسمی بوده و در کشورهای در حال توسعه، به استثنای چین، به میزان قابل ملاحظه ای از سرمایه گذاری مستقیم خارجی پیشی گرفت. علیرغم ضعف اقتصاد جهانی، انتظار می رود جریان ارسال وجه به سیر صعودی خود ادامه دهد.
آمارها در باب ایران از سال ۲۰۱۱ به این سو به روز نشده است. اما آخرین آمار بانک جهانی در باب وجوه ارسالی، نشان می دهد که در سال ۲۰۱۱ مهاجران ایرانی ۱.۳ میلیارد دلار وجه را به کشور ارسال نموده اند.
* این گزارش در اقتصاد ایرانی انتشار یافته است. و در سایت روزنامه خراسان و شبکه خبری زمان نیز باز نشر گردیده است.
نکته جالب اینکه سایتی به نام خبر ایرانی بدون درج منبع، مبادرت به انتشار این گزارش به نام خود نموده و برخی سایت های دیگر از جمله شفاف؛ اتاق شیشه ای خبر، پایگاه خبری تحلیلی پارسینه، نامه نیوز و … به باز نشر گزارش خبر ایرانی پرداخته اند!